специално оборудване

Специално оборудване

Съществен недостатък на котела е, че той изключва възможността за нагряване на двигателя на места, където естеството на работата включва дълги престои. Пример за това са комуналните инциденти. Специално оборудване. При силен студ дизеловият двигател се охлажда бързо. Все още ще бъде възможно да стартирате багер-товарача след 40 минути бездействие, но ще трябва да го загреете предварително до работна температура или да работите на студено. Мисля, че е по-добре веднъж да се полюбите на добър нагревател. Нагревателят може да остане да работи през нощта, ако отоплителната мощност е ниска. Нагревателният елемент просто е предназначен не за загряване, а за поддържане на температурата между смените. Не е достатъчно мощен, за да прегрее нещо.

Специално оборудване

Топлият аспиратор съкращава времето за нагряване на двигателя от котела, което означава, че запазва капацитета на батериитеИзточник на снимки. Топлият аспиратор съкращава времето за нагряване на двигателя от котела, което означава, че запазва капацитета на батериите. Загряване на двигателя през зимата. Специално оборудване. Нагреватели на дизелово гориво. За зимата е необходимо да се изолира капакът на двигателя, двигателното отделение, хидравличният резервоар. Ако работите през деня, това ви топли няколко часа. Ако наблизо има електричество, инсталирайте обикновен нагревател на вентилатора под капака и покрийте с брезент или филц отгоре. И вуаля, на сутринта колата тръгва дори в -40.

Изпускателният кран

Друг проблем е честото замръзване на кондензат в резервоара за гориво. Изпускателният кран на резервоара често замръзва, той се нагрява с горелка, което може да причини пожар. Най-лесният начин да поддържате дренажния кран незамразен и следователно захранващите тръби към двигателя чисти, е да поставите маркуч върху него и да държите крана винаги отворен и да затворите края на маркуча с тапа. Ако кондензатът замръзне, тогава само в маркуча: затворете крана, извадете щепсела от маркуча и просто избийте образувания лед. Антигелът се използва при положителни температури, добавянето му към замразено гориво е загуба на пари. Първо се добавя добавка в резервоара, след това гориво с температура най-малко 2-5 градуса. По този начин не позволяваме на парафина да образува големи бучки желе, които пречат на изпомпваемостта на дизеловото гориво.