спирачна течност

Температурата на спирачната течност

Сервизната книжка съдържа следния запис спирачната течност трябва да се сменя на всеки две години. Спирачна течност. Междувременно много шофьори не спазват този срок. Вместо пълна подмяна на спирачната течност, те карат доливане, въпреки че всички производители на автомобили ясно регулират времето за пълната му подмяна. За повечето автомобили от масов клас тези термини се вписват в диапазона от 36-60 хил. Км пробег или 2-3 години за автомобилите от клас е много по-строг например при Maserati се препоръчва смяна след 10 хил. Км от бягане, а при Ферари – след 5 хиляди км. Защо? Спирачната течност работи в много трудни условия. Дори при градско шофиране той загрява до + 150 ° C. Ако натоварванията са особено големи шофиране с ремарке, планински път, агресивен стил на шофиране и др. Тогава температурата на спирачната течност може да достигне + 180 ° С, а когато колата спре, може да скочи до + 200 ° С за кратко време.

Спирачна течност

Разбира се, спирачните течности са предназначени за такива товари обявените им точки на кипене са +205 + 265 ° C, в зависимост от конкретната марка. Но по време на работа спирачната течност неизбежно абсорбира влагата и температурата на кипене намалява. Спирачна течност. Например, ако в рамките на една година спирачната течност набере 2-3% вода, тогава точката на кипене ще спадне с 30-50 ° С, тоест може да заври при 145-160 ° С. Това е абсолютно неприемливо. Настъпва така нареченото блокиране на парата на спирачките поради рязкото разширяване на образуваните мехурчета, част от течността се изстисква в резервния резервоар, при натискане на педала останалата течност не създава необходимото налягане тя е наситен с мехурчета и педалът пада.

Наблюдение на състоянието

Всичко това предполага, че спирачната течност е много сериозно нещо, което изисква специално внимание. Какво е? При наблюдение на състоянието на спирачната течност. За тази цел има специални тестери, произведени от различни компании например тестерът Felutest 1405. Това са малки устройства със сонди, потопени за запитване в спирачната течност. Сондата се загрява и открива точката на кипене на течността с точност до 3 процента. И дисплеят показва verdict на тестера спешно замени, желателно да замени или всичко е нормално. Процесът на диагностика отнема не повече от 45 секунди.