тежкотоварен камион

Тежкотоварен камион

В продължение на десетилетия автомобилите от Miass се асоциират в съзнанието с доста архаични камиони с капак. Отличаващи се с непретенциозността и изключително високата си проходимост. Които определят доста тясна ниша за тяхното използване. Тежкотоварен камион. С оглед на програмата за актуализиране на моделната гама. Последователно изпълнявана от групата GAZ, започна производството на модела Ural NEXT. Който също придоби пътна версия, перспективите на която претърпяват множество дискусии. Обединяването на базата компоненти, на което GAZ Group, която е собственик на автомобилния завод в Урал, обръща специално внимание, логично доведе до използването на кабина в нов пътен камион. Който първоначално се появи на Gazelle NEXT. Основните разлики в кабината включват оформлението на капака и малко по-различното оборудване. Поради наличието на междуколесни и централни диференциали.

Тежкотоварен камион

Що се отнася до полуремаркето, резултатът от компромисите е тук в цялата му слава. На първо място. Такъв автомобил, особено ако има отделение за спане, се нуждае от висок покрив. Който му позволява да се изправи до пълната си височина, а също така действа като обтекател за полуремарке. Тежкотоварен камион. Освен това, самото спално отделение, направено на базата на конвенционална двуредова кабина от Газела NEXT. Със запазването на страничната врата, предизвиква известно недоумение. Осите за новата линия са закупени в България в завода SHAANXI, предавателната кутия също е внесена ZF. В основата се предлага аудио система, а също и климатик. Както самосвалът, така и тракторът имат пружинни окачвания със стабилизиращи щанги. Въпреки че за последното явно са необходими пневматични цилиндри и ефективно окачване на самата кабина.

Очевидно маркетолозите

Очевидно маркетолозите са решили, че вместо директна конкуренция с други автомобилни фабрики, би било по-целесъобразно да се овладее малката, но празна ниша от пътни автомобили с капаци, които Kamaz многократно е планирал да заеме, демонстрирайки вариации на капака на своите серийни модели, които никога не са достигнали до потребителя. Несъмнено автомобилите с колело 6×4 са търсени на пазара, но броят на модификациите, както и техните потребителски качества, трябва непрекъснато да нарастват. И така, в плановете за 2019 г. дизайнерите обявиха появата на въздушно окачване, за необходимостта от което, особено за трактор за камиони, вече говорихме. Освен това въпросът за спалното отделение за този модел остава отворен, тъй като на изложението Comtrans-2017 беше демонстрирана много по-обмислена версия с висок покрив и вградено задно спално отделение от обичайния формат.Като цяло пътният полуремарке

Като цяло пътният полуремарке е малко вероятно да намери масовия си купувач, тъй като по редица показатели той не достига основните аналози на чуждестранното производство. Опитите за реализиране на такава идея под формата на капака на Ural-6464, получена в резултат на скачването на пилотската кабина IVECO и опашката от фибростъкло, показаха важен недостатък на първия, а именно недостатъчна ширина. Въпреки факта, че кабината NEXT е сравнително скорошно развитие, нейните размери от 2068 мм за основен трактор са очевидно малки и в съществуващите вариации са по-малки от тези на задграничните модели със 150 мм. В същото време размерите на автомобила позволяват лесно да се увеличи тази цифра до 2500 мм, поне в модула за спане, чието производство се планира да бъде установено в Миас. Като оправдание можем да кажем, че кабината е подредена рационално.