употребявани автомобили

Регулиране на ъглите

Естествено, когато купувате, основното внимание трябва да се обърне на състоянието на тялото, тъй като, както знаете. Това е най-скъпата част от автомобила и грешка при оценката на състоянието му при покупка на автомобил може значително да засенчи вашата радост от притежавате собствена кола в близко бъдеще. Често шофьорите, след като са си купили друга кола, казват. Употребявани автомобили. Какво лошо има в това, че колата някога е била малко смачкана. Но след това са я направили – по-добра от нова? Най-безобидните неприятности, които счупеният автомобил може да достави, е невъзможността за регулиране на ъглите на подравняване на колелата поради нарушение на геометрията на каросерията. Тъй като при проверка на автомобила не е възможно да се провери геометрията на каросерията изисква се специално оборудване, тогава НИКОГА не може да се купуват счупени автомобили!

Употребявани автомобили

Продавачът може да ви увери под клетва, че след удара ремонтът на каросерията е извършен с най-високо качество и колата е по-добра от новата. Но използването на скъпо оборудване. За да доведе до нула геометрията на тялото. Употребявани автомобили. Така че всичко зависи от квалификацията на тенекеджията. Дори да приемем, че наистина всичко се прави според ума и геометрията на възстановената кола е нормална, възниква друг проблем. Частите на тялото са свързани помежду си главно чрез заваряване. Без да навлизаме в технически подробности. Ние отбелязваме, че технологията на този процес в условията на автосервиз, меко казано, е много различна от тази на фабричния конвейер. На практика това се проявява във факта, че въпреки всички предприети мерки. Степента на корозия на ремонтните заварени съединения е средно пет пъти по-висока от тази на фабрично заварените съединения. Най-просто казано, счупена колаще изгният много по-бързо.

Силната конкуренция

Може да спорите, че няма да го карате през целия си живот, но очаквате да го продадете след една година. Но, първо, след една година външните прояви на корозия могат значително да повлияят на продажната цена, и второ, например, скобата може да изчезне неочаквано след шест месеца заедно с ново заварената подложка за ремонт. От останалите, на пръв поглед, пазарът е за предпочитане, можете да инспектирате много коли наведнъж, да направите покупка на място и силната конкуренция допринася за по-доброто съответствие на продавачите. Но нека разгледаме проблема от другата страна от гледна точка на продавача.
Ако той не е професионален търговец на употребявани автомобили и продава добра кола на реална цена което е точно това, което търсим, тогава няма причина той да стои на пазара по цял ден, плащайки за влизане и губейки скъпоценно време.