хидравличен чук Delta F-5

Приложение

Хидравличен чук Delta F-5 на едноименната южнокорейска компания е предназначен за работа в пътно, общинско и жилищно строителство. Ударното налягане се натрупва в пневматичната камера. Хидравличен чук F-5 е адаптиран към различни видове багери и товарачи с тегло 5 – 9 тона. Може да се използва за – Унищожаване на стар асфалт. Разрохкване на замръзналата почва. Демонтаж на тухлени и бетонни сгради. Производство на трошен камък, поставен върху манипулатора на трошачката. Подготовка на работния фронт за полагане на тръби, канализация, газ, вода. Чукане на стълбове или стелажи и др. За кариерите Delta F-5 не е много подходящ, може да няма достатъчно мощност. Спецификации Тегло на чука е 295 кг. Дължина 80 м със закачалка и инструмент, m: 1,36 Честота, удари / мин: от 450 до 900 Енергия на удар, kJ: 0,849 Работно налягане, атм: от 90 до 130 Разход на масло, л / мин: от 30 до 50 F-5 е проектиран да работи при околна температура от -40 до + 40 градуса. Хидравличен чук Delta F-5.

Хидравличен чук Delta F-5

Механизмът на чука е сглобен в цилиндър. Вътре има бутало (удар). Движението му се контролира от хидравличен клапан в горната част. Има и капак с азотна пневматична камера. За да се предотврати изтичането на газ и масло, има неподвижни и подвижни уплътнения. В долната част на корпуса (мостовата кутия) има втулки, в които е вкаран работният инструмент (копие) – плосък, тъп, остър или пирамидален. Втулките трябва да се сменят от време на време, те се износват по-често от другите части. В допълнение към тях, мостовата кутия има мазнинен нипел и стопорен пръст, той държи инструмента в определените граници. В корпуса на цилиндъра, в точката на контакт между нападателя и фурмата, е монтиран отдушник. Цялата конструкция е свързана с болтове (шпилки). Фланц с плосък връх, подходящ за меки до средни почви. Конична – за същия блок или средно твърда почва. Тъпото може да работи с камъни.

Принцип на работа

Пирамидална, най-често срещаната, подходяща за бетон, асфалт и замръзнала земя. Работната течност, маслото се подава към напорната линия на чука от хидравличната система на багера. Хидравличният клапан го изпраща към буталото. Този, под налягане на маслото, се издига в посока на капака с пневматична камера, вътре в него е компресиран азот. В резултат на движението на буталото обемът на камерата намалява, налягането се увеличава. В определен момент стрелбицата се вгражда. Камерата се отваря, енергията на сгъстения газ бута рязко буталото. Той удря стъблото на копието, което свършва работата. След това процесът се повтаря. Заключение на хидравличен чук Delta F-5 е оптималният баланс на тегло и мощност. Високо качество на изработка и редовна поддръжка, с подмяна на консумативи, гарантира дълга и надеждна работа. Това оборудване е стандартно оборудване за много компании работещи в строителството. Работи с Case, Volvo, New Holland, Komatsu, JCB, Hyundai, Hidromek и други.