чип тунинг

Мощността на силовия агрегат

Концепцията за чип тунинг навлезе в живота ни, след като автомобилите бяха напълно контролирани от електрониката. Чип тунинг. Пушим електронни цигари и четем електронни книги. Защо да не карате електронни автомобили? Както и да е, много хора днес се интересуват от чип тунинг, защото ви позволява да промените характера дори на най-скромния автомобил. Нека започнем с определение. Какво представлява този прословут чип тунинг? Това е промяна в режимите на електрическите контролери чрез коригиране на програмите за вътрешен контрол. Обикновено този тип настройка включва извършване на промени в ECU блок за управление на двигателя блок за управление на двигателя – и се използва с цел увеличаване на мощността на силовия агрегат. Но това не е всичко, което майсторите на чипове могат да ви обещаят.

Чип тунинг

Това поражда въпроса – толкова ли са глупави производителите на автомобили. Че те самите не могат да произвеждат по-мощни автомобили, така че собствениците на автомобили да не трябва впоследствие да прибягват до чип тунинг? Естествено не. Чип тунинг. Факт е, че компаниите, които се занимават с производство на автомобили, имат свои причини двигателите да не работят с пълен капацитет. Например двигателят често се изключва, за да намали емисиите на въглероден диоксид. Като по този начин минимизира зеления данък. И такива примери могат да бъдат намерени на всяка стъпка. Например на българския пазар дизеловият Ssang Yong Actyon се представя в две версии двулитров двигател с мощност 175 коня и неговия отслабен аналог, чиято мощност е 149 конски сили. И това въпреки факта, че структурно тези двигатели по същество не се различават един от друг.

Специалистите правят свои корекции

Ако сте собственик на стоманен кон с атмосферно сърце, биещо се в широките му гърди, по-добре е да се откажете от идеята да увеличите силата му. Причината за тази неоптимистична препоръка се крие във факта, че в случай на атмосферни двигатели, увеличаването на мощността чрез чипиране може да бъде само 3-7%. На практика никога няма да почувствате такива ограничения. Автомобилът се качва на стойката, за да провери мощността и се извършва картографиране – специалисти търсят данните във фабричните програми, които отговарят за работата на двигателя. След това специалистите правят свои корекции, започвайки от това колко голям е броят на регулаторните параметри. При обикновените двигатели това са времето за подаване на гориво и времето за запалване. Сложните агрегати, например двигателите на BMW, все още озадачават с променливото време на клапаните, повдигането на клапаните и променливата дължина на всмукателния колектор.