шофиране в мъгла и дъжд

Корекции в плановете

Единственото нещо, върху което човек не се е научил да влияе радикално, е времето. Може би в бъдеще ще намерим начин да успокоим ураганите, да вземем цунами на кратък каишка, да контролираме земетресенията и да насочим вятъра в желаната от нас посока. Шофиране в мъгла и дъжд. Междувременно обикновеният дъжд може да внесе сериозни корекции в плановете ни. А сутрешната мъгла може да развали не само настроението. Но и планираното пътуване. Основните врагове на всеки шофьор са дъждът и мъглата. Може да сме недоволни от политиката на небесния офис, но в случай на проблеми. Свързани с агресивни метеорологични прояви, ще имаме само себе си. За да не ви създават проблеми пътят, напоен с дъжд или покрит с мъгла, следвайте доста прости правила. Веднага щом асфалтът започне да потъмнява от първите капки дъжд, докато шофираме, започваме да си припомняме психически всички нецензурни думи. Които могат да бъдат отправени към този природен феномен.

Шофиране в мъгла и дъжд

Не за нищо дъждовното време се нарича лошо – но каква полза има от бързащите потоци вода. Падащи по предното стъкло и изпръскващи изпод колелата на предната част на превозното средство? Фактът, че по време на дъжд е наложително да се намали скоростта, е ясен за всички, тъй като адхезията на колелата към пътното платно е значително намалена, а видимостта значително нарушена. Шофиране в мъгла и дъжд. И не спорете за това кое е по-опасно, защото винаги рискуваме същото. Коефициентът на сцепление на колелата с пътя по време на дъжд намалява с 1,5-2 пъти и това увеличава спирачния път и влошава стабилността на машината. Особено опасни са асфалтовите пътища, които са покрити с опалови листа или кал. Дъждът също променя облика на пътя. Ако в сухо състояние пътната настилка е скучна и светла, тогава по време на дъжд тя се превръща в тъмно и лъскаво огледало, на което е много трудно да се забележи тъмно препятствие.

Повърхността на колата

Шофирането по такъв път е много уморително за шофьора, който може да си помисли, че бързо се втурва към мрачна бездна, придружена от малка част от дъжд, проблясвайки в фаровете и потупвайки по повърхността на колата такива ритми, че най-добрите диджеи на света, за който никога не е мечтал. Следователно, попадайки в ивица от току-що започнал дъжд, трябва плавно да намалите скоростта на автомобила, без да правите внезапни спирачки и маневри. След известно време дъждът ще отмие опасния филм от прах и кал и шофирането по мокър път ще стане много по-безопасно. Естествено, ако гумите на колата ви не блестят с плешиво петно.