шофиране в тъмното

Собственици на автомобили

Има много фактори, които усложняват процеса на шофиране през нощта. Но има основни моменти, подчертавайки кои. Можете да се научите да пробивате в колата си през непробиваемите редути на сляпата нощ. Шофиране в тъмното. Вече сте разбрали, че за да бъде шофирането през нощта възможно най-безопасно, шофьорът трябва напълно да отговори на повишените изисквания, които богинята на нощта му налага Никта. Но нека оставим древните гръцки небесни на мира и да се справим с по-належащи проблеми. Учените казват, че най-често пътните инциденти, свързани с лоша видимост на пътя, се случват между 21:00 и 6:00. Неопитните шофьори са склонни към инциденти през този период. И така, каква е опасността от шофиране през нощта? Много собственици на автомобили са сигурни, че шофирането по нощен път не е трудно.

Шофиране в тъмното

Освен това шофьорите са уверени, че шофирането през нощта е по-лесно, отколкото през деня, поради простата причина, че интензивността на движението през нощта е доста ниска и липсата на голям брой автомобили на пътя ви позволява да шофирате спокойно и на доста висока скорост. Изглежда, че разсъжденията са съвсем логични, но, уви, статистиката не подкрепя тези аргументи. Фактите показват, че средно 50% от всички пътнотранспортни произшествия се случват през нощта. Шофиране в тъмното. И това въпреки факта, че интензивността на движението през нощта е 10 пъти по-ниска, отколкото през деня. Така че има само един извод – нощното шофиране от гледна точка на представянето на шофьор е много опасно, тъй като водачът не вижда ясно и далеч. Дори ако използвате фарове, е много трудно да определите разстоянието и скоростта на превозното средство в тъмното. Това явление е свързано с онези черти, които са характерни за човешкото зрение.

Шофиране в тъмното

Нашето око е изключително чувствителен орган, който може перфектно да вижда както на заснежен връх, залит със слънчева светлина, където нивото на осветеност е 100 хиляди лукса, така и в нощната степ, която е осветена изключително от звезди – нивото на осветеност не надвишава 0,0001 лукса. Но въпреки такива фантастични показатели, нашето виждане има огромен недостатък – невероятно бавно и мързеливо се адаптира към промените в яркостта на осветлението. Свиването или разширяването на зениците отнема доста дълго време – десетки секунди. Ако преходът от тъмнина към светлина или обратно настъпи внезапно, това може дори да провокира временна слепота, чиято продължителност е 10-30 секунди. В никакъв случай не трябва да подценявате заслепяващия фактор.