шофиране по селски пътища

Постоянна скорост

Отличителна черта на неасфалтираните пътища е, че те са много богати на препятствия пред движението на автомобили неравности, дупки, ями, локви, лепкава кал и т.н. – Рано или късно всеки шофьор е изправен пред това. В резултат на това устойчивостта на движение на автомобили е по-силна, отколкото на твърда повърхност на пътното платно. Особено по време на или след дъжд. Шофиране по селски пътища. Следователно трябва да се движите по черния път с ниска, но постоянна скорост, ако е възможно – с една предавка. Тази техника значително увеличава коефициента на сцепление на колелата с пътната настилка. Не ускорявайте и не спирайте рязко – колелата могат да се плъзгат. Ако пътят има дълбоки коловози, движете се така. Че едно от тях да мине между колелата. Но ако тези писти са скрити в кал или вода, тогава е по-безопасно да се движите по тях. Тъй като дъното на пистата е по-добре уплътнено.

Шофиране по селски пътища

В такива случаи няма да е излишно да слезете от колата и да проверите дълбочината и състоянието на почвата. Замъглените участъци от пътя, с голямо количество кал и вода, е по-добре да ги преодолеете, като първо ускорите и не спирате – в противен случай може да затънете. Ако сте заседнали в калта и се плъзгате – не бензинете прекалено много, това пак няма да направи нищо. Шофиране по селски пътища. Опитайте се да излезете в обратна посока по току що създадената пътека в обратна посока. Ако не се получи, освободете поне малко колелата и сложете под тях всичко, което попадне под ръка килими от купето или багажника, клони на дървета и храсти, дъски и т.н. Понякога е полезно да поставите пътниците на капака за автомобил с предно предаване или върху багажника за автомобил със задно задвижване, което ще увеличи натиска върху задвижващите колела и ще увеличи техния коефициент на сцепление.

Преминаване с насрещни превозни средства

За да преодолеете дупка на пътя, намалете скоростта и превключете на по-ниска предавка. Забийте плавно в ямата, но веднага щом предните колела са в нея – леко увеличете подаването на гориво, като натиснете педала на газа когато задните колела се забият в ямата, скоростта трябва да се увеличи значително. Не е необходимо да преодолявате високи первази и дълбоки ями под прав ъгъл, в противен случай колелата на автомобила ви ще се движат по перваза ямата, което ще доведе до загуба на контрол или поне до маневреност на превозното средство. Преодолявайте подобни препятствия под ъгъл приблизително 50-60 градуса. Когато шофирате по черен път, чиято повърхност е покрита с чакъл с много камъни, трябва да намалите скоростта, да повдигнете страничните прозорци и да увеличите разстоянието до превозното средство отпред, както и страничния интервал при преминаване с насрещни превозни средства.