шофиране през зимата

Niedersachsen/ ARCHIV: Autos fahren in der Naehe von Bad Grund im Harz ueber eine verschneite Strasse (Foto vom 03.12.08). Eis und Schnee auf der Strasse verringern die Haftung und bringen Autofahrer rasch aus der Bahn. Aus diesem Grund empfiehlt sich eine Trainingsfahrt auf einem verschneiten, leeren Parkplatz, um die erste Unsicherheit auf der glatten Fahrbahn zu ueberwinden. "Ein sicheres Gefuehl gibt meist schon ein Bremstest bei niedriger Geschwindigkeit", sagt Eberhard Lang vom TUeV Sued in Muenchen. (zu dapd-Text) Foto: Nigel Treblin/dapd

Тайни за зимно шофиране

Спряхте навреме, а отляво шофьорът реши да ускори и накрая, започна аварийно спиране, на хлъзгава повърхност. Той пострада, и като резултат – смачканата лява страна на колата ви. Запомнете – бързането означава да попаднете в неприятна ситуация. Друго правило касае подготовката на превозното средство. Колкото по-малко опит имате, толкова по-задълбочено трябва да го подготвите. През първата зима е по-добре да купувате по-скъпи зимни гуми. Не се заблуждавайте от всесезонни гуми. Това са обикновени, надценени летни гуми. Също така предварително напълнете антифриза и други течности. Зимата трябва да бъде посрещната с пълен арсенал. Трето правило се отнася до спиране. Забравете за твърдите спирачки и тесните завои. Зимата е деликатна материя! Трябва да спирате изключително от двигателя и скоростната кутия, просто като свалите предавката. Шофиране през зимата.

Шофиране през зимата

Шофирането през зимата е доста опасно. Особено опасно е за начинаещите шофьори. Първата зима, преспи, трудни изкачвания на лед и други неприятности от нашата зима създават огромна опасност. Затова се грижете за здравето си и здравето на околните, грижете се за автомобила си. Естествено, назрява въпросът – как да направя това? Да, много лесно, просто следвайте правилата за зимно шофиране. Не бързай! Той е актуален по всяко време на годината, но през зимата значимостта му се увеличава значително. Шофирайте бавно, като имате предвид всички възможни последици. Помислете за думите на вашия инструктор, погледнете две стъпки напред. Зелената светлина свети и вие нямате време, което означава, че не е нужно да ускорявате безумно. Просто внимателно спрете на светофар, изчакайте зелената светлина да се включи отново и започнете да шофирате след три секунди. Изчакването за три секунди е много полезно.

Автомобили с автоматична скоростна кутия

За автомобили с автоматична скоростна кутия използвайте режима „зимно шофиране“. Спирането на двигателя ще ви позволи да ускорите навреме и лесно да излезете от буксуване. Не бързайте, спирайте с двигателя и ще се оправите. Четвърто правило се отнася до разстояние. В големите градове всички шофьори се събират заедно. През лятото това е доста безобиден бизнес, но през зимата разстоянието е изключително важно. Изберете го в зависимост от вида на покритието и качеството на почистване на точно това покритие. Освен това не забравяйте за скоростта. В случай на лед, разстоянието не трябва да бъде по-малко от 20 метра. Дори ако 20 метра не са достатъчни за пълно спиране, можете да сведете до минимум щетите по колата си при инцидент. На сняг разстоянието е 15 метра, на мокър сняг – също 20 метра. Само гледайте напред и не се гушкайте. Пето правило докосваш лед и автомобила се издига. Някои ги преодоляват лесно, а други отделят часове за тях. Както и да е, преодоляването им е доста лесно.

Забравете газта и ускорението

Тези неща рядко помагат, много по-често вредят. Просто, приближавайки се към покачването, свалете предварително предавката – препоръчително е да включите и втората. При ниска газ ние започваме да се изкачваме бавно, увеличавайки оборотите на двигателя. В ямите трябва да дадете повече обороти и веднага след като се измъкнете през тях, незабавно намалете тягата. Това ще ви позволи да преодолеете почти всички изкачвания възможно най-ефективно. В случая, когато автомобилът не тръгва, тогава в същата втора предавка от ускорение, при високи обороти, излитате нагоре по хълма. И при липса на сцепление правите рязък преход на трета предавка и натискате газ педал на пода. Като правило при 98% ще излезете, а ако не, тогава ще излезе само резервоарът. Научихме се как да се изкачваме, сега трябва да знаем как да слизаме.

Слизане от планината и аварийно спиране

Ако шофьорът започне да се търкаля надолу, имате шанс да не повредите колата. Това се прави и в ниска предавка, на практика без газ. Оставете двигателя да се забави, просто задръжте волана и наблюдавайте пътя. Ако спирането не се случи, огледайте се и намерете преспа сняг. Намирайки я, насочете колата в нея и спирайте. По принцип е по-добре да се залепите в снега, отколкото в задната част на превозното средство отпред. Трябва спешно да спрете. Спирачният педал е на пода, а колата се плъзга, сякаш нищо не се е случило. Затегнете ръчната спирачка, поставете на задна предавка, сложете още газ и освободете съединителя плавно. Методът е много ефективен, ако го изработите, но не забравяйте, че е подходящ само на лед и при скорости не повече от 20 км / ч. Шофиране през зимата. Снегът е по-добър от леда. Когато избирате между шофиране по лед или валцуван сняг, което всъщност е едно и също нещо, изберете не валцуван сняг. По-лесно е да спрете в него, можете да натиснете газта и спирачката в него.