шофьори на камиони

Шофьори на камиони

Изминалата година не беше лесна и основната причина за трудностите е пандемията и самоизолацията, поради които бизнесът и семействата претърпяха големи загуби. Напрежението усетиха и шофьорите на тежкотоварни автомобили, за които общият спад на доходите се превърна в спад в поръчките за превоз на товари из страната. Как изглежда 2021 година ще бъде ли по-лесно или надеждата за най-доброто не си заслужава. Могат да бъдат проследени няколко тенденции в автомобилната индустрия. Сред автомобилните компании има тенденция, че големите транспортни компании се опитват да привлекат дребни предприемачи и частни шофьори. За тях е много по-удобно да работят. Шофьори на камиони. По-лесно е да изпратят частни търговци по маршрута и те могат да бъдат платени много по-малко. Компанията избягва разходите за товарене и разтоварване на автомобила, не плаща за празни писти. Цялата тежест пада върху малки търговски центрове и частни търговци.

Шофьори на камиони

През 2021 година се появиха компании, чиято задача ще бъде да абсорбират федерални предприятия. Те ще бъдат малки и пъргави организации. Които работят, за да поддържат цените надолу, за да оцелеят при силна конкуренция. Целта им ще бъде да концентрират автомобилите на по-малко пъргави и следователно обречени компании. За да препродадат камионите на частни шофьори с поне известна печалба. Голям проблем, който вече се е усетил и ще се прояви още повече през 2021 г. и след това, е неизбежното остаряване на превозните средства в страната. Днес по пътищата има много автомобили, които вече са отработили живота си и става все по-проблематично да ги експлоатирате по-нататък. Как да се отървем от застаряващото оборудване, ако цените за него не падат, а напротив, се покачват това означава. Че няма да е възможно да се продава евтино.

Експлоатираха

Случи се така, че до 2019 г. големи търговски центрове купуваха автомобили, експлоатираха ги от три до пет години и след това се отърваваха от тях, продавайки ги на по-малки или частни предприемачи. По-нататъшната съдба на такава кола е да работи за износване до края на жизнения си цикъл. След като всичко беше изцедено от него, вече нямаше голяма полза и добави към собственика си главоболие. Така се оказа, че автопаркът остарява и малко хора рискуват да купуват автомобили с голям пробег или да ги отдават под наем. Камионите, които не са по-стари от седем години и струват около 2,25 милиона рубли, все още са в движение, ако не се използват за износване. Но скоро автомобилите, произведени през 2015 г., ще достигнат седемгодишна възраст. В новите автомобили се инсталират все повече технически звънци и свирки, електричеството става все по-сложно.