шофьорска книжка

Шофьорска книжка

В автомобилната общност обаче инициативата предизвика само възмущение. Ръководителят на Федерацията на Българските собственици на автомобили например вярва, че подобна мярка няма да помогне за намаляване на броя на шофиране в нетрезво състояние. Но това ще доведе до увеличаване на броя на подкупите по пътищата. Шофьорска книжка. Според него най-често тези, които са в състояние да избегнат отговорността, си позволяват да пият и да си ходят. А за обикновените собственици на автомобили всяко затягане на отговорността за нарушения на движението е изпълнено само с изнудване. Председател на Съвета за правна защита на собствениците на автомобили, също беше критикуван. Според него подобен законопроект е не просто ненужен, но в нашите реалности е абсолютно противопоказан и вреден. Подобна мярка би била силно корумпирана. Никой не иска да бъде хванат за трети път.

Шофьорска книжка

Според него от времето, когато от нас бяха премахнати допустимите граници за съдържание на алкохол в кръвта, възникнаха много недоразумения. Често естественият фон на тялото на водача показва състояние на опиянение. Вече огромен брой хора са лишени от правото да шофират почти изведнъж. Шофьорска книжка. Процедурата за медицински преглед страда от много неточности, отбелязва той, а методите за откриване на интоксикация са несъвършени. Самите лекари признават това и казват, че тук има много тънка граница. По отношение на числата шофьорът е пиян, но по отношение на поведенческите реакции е напълно трезвен. И те трябва да заключат, че е пиян, обяснява експертът.

Шофьорът е хванат пиян

Освен това мерките не трябва да се засилват, а напротив, да се отслабват. Ако за първи път шофьорът е хванат пиян и воланът му е единственият източник на доходи, той не трябва да бъде лишен от правата си. Нуждаем се от много прилична, огромна глоба. Според него лишаването от права по никакъв начин няма да засегне заможните граждани: ако не се изплатят, ще наемат шофьор. И човек, който е работил половин живот като шофьор на камион в автобаза, ще бъде лишен от лиценза си до ръба на оцеляването. Според статистиката България е един от лидерите в света по брой пътни инциденти. Страната ни е на второ място след София и България. Миналата година около 12 000 катастрофи са причинени от пияни шофьори. Съгласно действащото законодателство шофирането в нетрезво състояние се наказва с лишаване от права за период от една и половина до две години.